Indhold:

Erindringer v/Bertha Christiansen

Erindringer vedrørende Sydjysk Udstilling i Vejen.

v. Bertha Christiansen.

Lokalhistorisk forening har anmodet medlemmer om erindringer fra Sydjysk udstilling i juni 1951.

Jeg har et par episoder, som jeg gerne vil dele med medlemmerne.

Jeg var 12 år dengang, gik i 6. kl. på Bakkely skole (efter sommerferien startede jeg på Realskolen). Jeg husker ikke hvilken lærer, der stod for arrangementet, men vi var i hvert fald 7 elever fra Bakkely, som spillede dukketeater. Det var 5 fra min egen klasse, nemlig Kjeld Mortensen, Gunnar Timmermann, Vibeke Meier Larsen, Ruth Sørensen og mig. Desuden Erik Lund og Arne Engelbret. ”Teatret” lå til venstre for hovedindgangen hen mod legepladsen. Der var opsat bænke i rækker, og øverst var scenen med dukkerne, der blev styret af os og med vores stemmer. Vi havde uden tvivl skemaer med mødetidspunkt osv.. Ellers husker jeg ikke meget fra selve arrangementet, men at vi ”skuespillere” havde det vældigt sjovt og havde partoutkort til hele udstillingen.

5000 005 001 04 01

Fra venstre: Bertha Kjær, Ruth Sørensen, Vibeke Mejer Larsen,

Gunnar Timmermann, Erik Lund, Kjeld Mortensen og Arne Engelbret

Så kommer en anden erindring: Jeg var naturligvis rundt på udstillingen mange gange sammen med mine forældre, specielt min mor. Bl.a. var der en stand, hvor en dame (jeg tror det var Kirsten Hüttemeier) stod og demonstrerede et nyt vaffeljern, hvormed hun bagte vafler. Det var ikke med et vaffeljern, som vi kender i dag. Hun havde et jern, hvor der for enden af en lang stang var et træhåndtag, i den anden ende et jern i mønster, som blev dyppet i dej og derefter i meget varm palmin i en stor gryde, d.v.s. der blev lavet én vaffel ad gangen.

Der var naturligvis smagsprøver, vaflerne serveredes med flormelis og syltetøj efter smag. Det var ganske nyt med sådant et vaffeljern, og min mor købte naturligvis et.

Frk. Maretty (husbestyrerinde på ”Vangen”) købte også et, og hvordan det gik til husker jeg ikke, men i hvert fald var det sådan, at jeg – som tilsyneladende bagte vaflerne til gæster hjemme på Grønvang – også blev tilkaldt af frk. Maretty, når man på ”Vangen” havde gæster, og der skulle serveres vafler, og dem bagte jeg så. Vaflerne var åbenbart meget populære og velsmagende, og jeg blev kaldt ind til direktøren (Olav Vang Lauridsen) og præsenteret for gæsterne som bestyrer Kjærs datter, der var vaffelbageren! Jeg var sikkert meget stolt.

Så kommer endnu en erindring: Under Sydjysk Udstilling havde vi mange privat indkvarterede gæster boende på Grønvang. De fleste var kendte personer, der gæstede Vejen i anledning af deltagelse i forskellige arrangementer ved Sydjysk Udstilling på den ene eller anden måde. Vi havde bl.a. i nogle dage sangerinden Aase Ziegler boende.

Der var gæsteværelser på 1. sal i den østlige del af hovedbygningen. Min mor og de unge piger sørgede også her for mad, oftest morgenmad og nogle gange natmad til de logerende. Der var et orkester, ledet af kapelmeter Gylling-Hansen, som spillede om aftenen. Gylling-Hansen og nogle af orkestermedlemmerne boede hos os på Grønvang.

Et af værelserne var specielt stort, møbleret med fine gamle mahognimøbler fra Johannes Lauridsens tid. Der stod også på dette værelse 2 ret store hvide, engleagtige kvindefigurer. Da Gylling-Hansen, der var en festlig herre , sent om aftenen blev vist ind på værelset, hvor de øvrige gæster var forsamlede, hilste han først meget ærbødigt på disse 2 damer. Humøret under udstilingsfestlighederne fejlede skam ikke noget. En af orkesterdeltagerne, han hed vistnok Jørgensen, vandrede om dagen rundt i den store have med et nodehæfte og fik inspiration til at komponere nye melodier.

I det hele taget havde vi børn og unge mennesker det også virkelig morsomt i den periode i juni 1951.