Indhold:

A/S Vejen Motor Campagni

Billederne er venligst stillet til rådighed af Verner Poulsen, Vejen.

6300 004 012 05

Vejengaard

6300 004 012 07 

Nedenstående beretning er for en stor dels vedkommende fremkommet ved hjælp af oplysninger fra Ove Fejfer, Tønder.

Peter Fejfer er udlært på Vejen Automobil Lager (Ford) i Søndergade, nu Burgaard Sørensen A/S.

En af kunderne hos firmaet var Vagn Østergaard som boede i Askov. Hans kone havde en privatskole i Askov, hvor hun underviste børn op til tredje klasse. Han handlede lidt med biler, men havde derud over ikke noget job på grund af et ikke alt for godt helbred.

De biler Vagn Østergaard løbende købte op, bl.a. i Aarhusområdet, ville han gerne selv være med til at sætte i stand.
En dag gik Vagn Østergaard til Peter Fejfer, der på dette tidspunkt var blevet værkfører hos Vejen Automobil Lager, for at fortælle, at Tage Lundgaard, som havde autoværksted Borgergade 11A - som senere blev til Fr. d. 7's Gade nr. 30 - godt ville sælge værkstedet.

I 1953 bliver de to enige om at købe Tage Lundgaards værksted og etablere firmaet "P. Fejfer & V. Østergaard". Navnet kommer til at stå med hvide bogstaver på facaden ud mod Borgergade. I slutningen af halvtredserne blev Østergaard og Fejfer nu enige om at der kun skulle være én ejer af virksomheden og med sparekassedirektør H. Lautrup som mellemmand blev resultatet, at Peter Fejfer kunne købe Vagn Østergaard ud og fortsætte virksomheden som eneejer.

6300 004 012 01 Efter at Peter Fejfer havde overtaget forretningen, boede han og Julie Fejfer og deres fire børn, Jens Erik, Jørgen, Ove og Annegrethe i et lille hus som kun rummede stue, køkken, soveværelse og et lille toilet. Med hjælp fra "Olie Larsen", Dansk Olie Import som forhandlede Gulf, kunne Peter Fejfer få økonomisk mulighed til at udvide det lille hus så der blev bedre plads til børnene. I samme forbindelse blev benzintanken som lå foran forretningen udvidet til tre6300 004 012 02 standere, så der både kunne tankes såvel almindelig benzin som superbenzin samt dieselolie. Omkring 1960 blev der også bygget en vaske- og smørehal hvorover der blev indrettet en lejlighed.

P. Fejfer køber det lille røde hus Fr. d. 7´s Gade 28. I huset kommer Verner og Britta Poulsen til at bo og Verner bliver smøremand hos Fejfer fra 1964 indtil firmaet lukker i 1998.

Ligeledes køber Fejfer Fr. d. 7´s Gade 32. Huset havde to lejligheder der blandt andet blev beboet af nogle af firmaets medarbejdere.

6300 004 012 03 Efter at der var bygget vaske- og smørehal, byggede man få år senere et større værksted til lastbiler, og igennem årene forhandlede og servicerede firmaet lastbilerne for store kunder med Bedford lastbiler, blandt andet Alfa/Grønvang og Robert V. Sørensen, dybfrost i Vejen.

Da man kommer frem til 1960 bliver firmaet underforhandler af GM i Kolding hvilket man var i ti år til 12. august 1970, hvor man bliver autoriseret GM (Opel) forhandler. Firmaet kommer ved denne lejlighed til at hedde A/S Vejen Motor Compagni. Samme år bliver Peter Fejfer syg, og efter længere tids sygdom dør  Peter Fejfer i maj 1973 i en alder af 59 år.

I 1973 efter faderens død køber Ove og Jørgen Fejfer moderens aktier og overtager forretningen.
Senere køber man af Jens Buck, Vejengaard, og de udstillingslokaler Jens Buck havde brugt til udstilling af køkkener. Udstillingslokalerne blev nu omdannet til udstilling for biler og i samme lokaler indrettedes kontorer.

Vejengaard og udstillingslokalerne lå på henholdsvis Fr. d. 7´s Gade 26 og Øster Alle 102. Det betød at man nu ejede og havde råderet over hele hjørnet Fr. d. 7´s Gade og Øster Alle og med udgang både til Øster Alle og Fr. d. 7´s Gade.

 

6300 004 012 06

I 1992/93 blev Ove og Jørgen enige om at der ikke var plads til to direktører i Vejen Motor Compagni. Ove Fejfer køber en Opel forretning i Tønder og Jørgen fortsætter forretningen i Vejen. I 1996 opsiger Opel sammarbejdet med Jørgen Fejfer og han mister dermed forhandlingen af Opel biler. De følgende år forhandles bilmærkerne Honda og Skoda, men forretningen måtte lukke den 30. september 1998.

John Kristensen

Knud Hedegaard

Oktober 2012

Korrektur H. P. Frandsen

6300 004 012 04

Henholdsvis Fr.d.VII´s gade 26 og Øster Allé 102